Koffie halen, bellen en heel veel typen. Het is het stereotype van een secretaresse. Schoevers, de opleiding voor secretaresses wordt alweer 100 jaar, maar is het werk veel veranderd in de afgelopen eeuw?

Kantoorslavinnen die na één kik van hun baas wegrennen om koffie te halen. Dat beeld is verouderd en klopt al lang niet meer. Bij Schoevers worden secretaresses nu opgeleid tot een klankbord van hun baas.

Misvatting

De afgelopen eeuw is het vak van secretaresse behoorlijk veranderd. Volgens Joyce Steenveld, directeur van Schoevers, is de grootste verandering ook meteen de grootste misvatting: ‘de secretaresse is niet meer zo uitvoerig en dienstbaar als vroeger. Secretaresses bevinden zich tegenwoordig op gelijk niveau met de directie in plaats van eronder.

De directeur is volgens Joyce Steenveld tegenwoordig stukken minder productief zonder zijn secretaresse: ‘de baas spiegelt zich aan zijn secretaresse. Hij vraagt advies en vraagt of hij het goed gedaan heeft in overleg. De secretaresse is veel mondiger geworden en is nu in staat de baas op zijn of haar fouten te wijzen.’

Veranderd lesprogramma

Het achterhaalde, stereotype beeld kan dus wel van tafel geveegd worden. Ook de opleiding is compleet veranderd. Bij Schoevers staan typeles of steno niet meer op het lesprogramma. Wel zijn talen zeer belangrijk en de leerlingen krijgen ook les in organisatiekunde, economie, bedrijfskunde en managementvaardigheid.

Werkvloer

Naast de verandering in werk en opleiding is er nog meer anders geworden. De directeur zit namelijk niet meer de hele dag op kantoor. Dat betekent, dat ook de secretaresse overal moet kunnen werken. Kelly van Keijzerswaard is hier het voorbeeld van. Zij is een oud-leerling van Schoevers en nu is ze executive assistant van Microsoft.

‘Ik heb geen vaste werkplek en mjin baas heeft ook geen vast kantoor. Daarbij is het ook geen 9 tot 5 baan meer en lopen privé en werk vaak door elkaar. Wel zorgen mijn baas en ik dat we altijd bij elkaar zitten, dat is wel zo makkelijk’, vertelt Kelly van Keijzerswaard.

De typemachine-secretaresse is dus niet meer, het beeld is compleet veranderd. Toch blijven we het stereotype een beetje in ere houden:

Bron: RTL