Steeds vaker maken bedrijven gebruik van een secretaresse die ze nog nooit hebben gezien, schrijft de Duitse krant Die Zeit. Ze kunnen zich geen fulltime secretaresse meer veroorloven, en huren een ‘virtuele assistent’ in. De assistenten zitten vaak in het buitenland, en worden per uur of zelfs per minuut betaald.

Secretaresse op afstand uit Zuid-Afrika

De virtuele assistenten zijn een soort kruising tussen een secretaresse en een boekhouder, schrijft Die Zeit. Ze beantwoorden e-mails voor hun opdrachtgever, ze doen zijn administratie, sturen facturen, corrigeren teksten en beantwoorden telefoontjes.

Die Zeit sprak met Luis Miranda, die het bedrijfje mein-virtuellerassistent.com heeft opgericht. Hij heeft medewerkers in Oost-Europa, Zuid-Afrika, de VS en Nederland in dienst, die allemaal Duits spreken. Ze werken als freelancer – Miranda bemiddelt – en kosten de opdrachtgever tussen 12,50 en 16,50 per uur.

Ook per minuut te huur

Vooral vrouwen bieden zich aan als secretaresse op afstand. Wat ze bij Miranda verdienen is afhankelijk van het salarisniveaus in hun thuisland. Mensen in de VS te krijgen 8 euro per uur, Polen slechts 6,50 euro. Aangezien ze zo goedkoop zijn, worden de assistenten steeds vaker ook door particulieren ingehuurd, om bijvoorbeeld te helpen met dingen verkopen op eBay, of met persoonlijke administratie. Door de concurrentie in de branche komen de tarieven steeds meer onder druk te staan, schrijft Der Zeit.

Het bemiddelingsbureau wird-erledigt.com biedt bijvoorbeeld al diensten aan voor 9 euro per uur. Telefoonwerk in Duitsland of Oostenrijk kunnen zelfs per minuut worden afgerekend: besteedt een secretaresse twee minuten aan het afhandelen van een telefoontje voor haar opdrachtgever, dan wordt ook maar twee minuten in rekening gebracht. Het bemiddelingsbureau wil niet zeggen hoeveel de freelancers er aan overhouden, maar het is niet minder dan 5 euro, zegt het tegen de krant.

Ook in Nederland worden virtuele assistentes verhuurd, bijvoorbeeld via Moneypenny.